Cina este momentul zilei în care sunteţi cu toţii împreună, aşa că vrei ca toată lumea să se simtă bine, însă acest lucru nu este întotdeauna simplu atunci când ai copii.
Luatul mesei împreună cu copiii devine imediat mai distractiv dacă faci pregătiri din timp şi ştii că uneori au nevoie de timp pentru a se obişnui cu unele lucruri. De exemplu, copiii trebuie să deguste ceva de până la zece, cincisprezece ori pentru a începe să aprecieze gustul.
Masa este momentul zilei în care sunteţi toţi împreună şi vă puteţi asculta poveştile şi este plăcut atunci când ceea ce a fost gătit cu dragoste este savurat cu plăcere. Citeşte aici cum poţi avea o masă de succes.
Tu găteşti, dar copilul tău e cel care decide cât de mult mănâncă. Nu insista dacă copilul tău nu mănâncă, nu are sens, mai degrabă pune farfuria alături şi aşteaptă ca acesta să îţi spună că îi este foame. În acest fel îl înveţi două lecţii importante:
- Să păstreze măsura: nu învăţa copilul să mănânce în exces atunci când nu îi este foame
- Să mănânce ce i se oferă, nu găti ceva separat pentru el
Pune porţii mici. Asta asigură o imagine de ansamblu pentru copilul tău şi feţe fericite atunci când farfuria se goleşte.
Pune-te de acord cu cel mic că poate spune "Nu îmi place" doar după ce a gustat ceva, chiar dacă este doar o îmbucătură sau o gustărică.
Vrei să îţi răsplăteşti copilul cu un desert pentru că a terminat de mâncat din farfurie? Asta poate însemna că mâncarea a fost atât de proastă încât merită un desert pentru că a mâncat-o. Aceasta poate încuraja mâncatul compulsiv. Dacă vrei să îl recompensezi o poţi face mult mai bine, de exemplu, folosind abţibilduri. Dacă strânge o foaie plină de abţibilduri copilul poate alege o activitate preferată, în acest fel recompensezi comportamentul bun fără să legi acest lucru de mâncare. Nu folosi abţibilduri numai când farfuria este goală dar şi atunci când copilul stă corect la masă sau nu vorbeşte cu gura plină. Niciodată nu lega o recompensă de cât de multă mâncare a mâncat.
Răbdarea copiilor nu este atât de mare pe cât a adulţilor. De aceea, lasă-l să stea la masă pentru maximum douăzeci de minute. O conversaţie despre ce s-a întâmplat în restul zilei sau alte subiecte care nu au legătură cu mâncarea funcţionează bine ca o distragere a atenţiei.